Po Anykščių kraštą
Tęsdami edukacinių programų ciklą „Myliu maistą lietuvišką“, Kazlų Rūdos Trečiojo amžiaus universiteto lankytojai balandžio mėn. pabuvojo Arklio muziejuje šalia Anykščių, Niūronių kaime. Regis, ko TAU studentas gali nežinoti apie arklį – bet ekskursija tikrai nenuvylė.
Muziejų sudaro keletas sodybų, kurių vienoje – Legų sodyboje – mūsų laukė edukacinė programa „Duonelė kasdieninė“. Svečius pasitikusi gaspadinė Rita supažindino visus su aukštaitiškais senolių duonos kepimo papročiais, jos pagerbimo ritualais. Kiekvienas galėjome suformuoti kepalėlį duonelės, atiduodami savo delnų šilumą paruoštos tešlos gniužulėliui. Vėliau ponia Rita šiuos kepalėlius sudėjo mums į tolimesnę kelionę. O kol duonutė kepė, apžiūrėjome Arklio muziejų. Jis įkurtas 1978m. agronomo prof. Petro Vasinausko iniciatyva. Plati arklio istorijos ekspozicija su piešiniais, nuotraukomis, su visų regionų važiais, pakinktais, fajetonais. Eksponuojama net 4 arklių traukiama pašto karieta. Muziejuje yra ir kitų edukacinių programų: supažindinama su keramiko-puodžiaus, audėjo, medžio drožėjo, kalvystės amatais.
Po Arklio muziejaus mūsų dar laukė medžių lajų takas prie Puntuko akmens, kuriuo pakilus apačioje nuostabiai mėlynavo žibučių jūra, o Kavarske netoli Šv. Jono krikštytojo šaltinio įsikūrusioje „Kavarsko koldūnų“ kavinėje buvome pamaitinti skaniausiais naminiais koldūnais. Juos labai tiko užgerti gaiviu švento šaltinio vandeniu. Atsigaivinę, pilni gerų emocijų pasukome namų link.
Birutė Sarapinavičienė